göreceli küçük, insanlık için büyük adımlar.

insanlığa hizmet etmiş, yol göstermiş, insanlık tuvaletteyken sönen sensörlü lambayı hareket ederek çalıştırmış kişilerden bahsedeceğim. 

ufak bir derleme.


galileo galilei

pozitif bilimlerin atası olarak kabul edilmesi boş değil. insanın bulunduğu dünyasını, sistemini ve evrenini keşfetmesinin fitilini ateşledi. öyle ki hawking bu adam için modern bilimin doğmasında einstein’dan daha etkili olduğunu söyledi.

hippokrates

şu anda insanlığın ömrünün daha uzun olmasını ve daha refah yaşamalarını sağlayan ‘tıp’ bilimi kurucusu. günümüzde tıp olmayan bir yaşantıyı hayal edebilir misiniz?

platon

günümüzde bazı toplumların hala tam olarak elde edemediği adalet, demokrasi, bilgelik, ölçülülük gibi toplum ögelerini aydınlattı, ‘devlet’ kavramını açtı. insan metasını ve felsefesini açıkladı. aynı zamanda aristotales’in hocası idi.

leonardo da vinci

insan anatomisinin ilk detaylı incelemesini yaptı, yaptığı onlarca eser şaheser sayıldı. rönesans sanatçısı, mühendisi ve aynı zamanda bilim insanı ve bir mucit.

sir ısaac newton

en iyi fizikçi olmasa da, çünkü einstein, en iyi klasik fizikçi. aynı zamanda filozof, astronom ve bir mucit. keşifleri insanlığa çağ atlatacak nitelikte, özellikle mekanik ve optik fizik alanında.

albert einstein

modern bilimin öncüsü. modern fiziği kendisi oluşturmasa da, içini en çok dolduran. kendisinin sadece bilimsel değil; siyasi, politik ve dini makaleleri de oldukça ilgi gördü ve beğenildi. yaptığı her şey insanlığın ve medeniyetimizin bir adım daha ileri gitmesi içindi.

nikola tesla

alternatif akımı keşfetti, enerji depolama, aktarma aynı zamanda üretme dehası mucit.

alan turing

modern bilgisayar biliminin, bilgisayar beyninin ve algoritmasının temelini attı. böylelikle yapay zeka tasarımının öncüsü oldu.

ferdinand verbiest

ilk motorlu taşıtın mucidi. geliştirilen icadı şu an hayatımızın her evresinde etkili biçimde var.

karl marx

sosyoloji dehası, kurucusu. filozof ve ekonomist, aynı zamanda iyi bir komünist ve materyalist. kapital sistemin açıklarını keşfetti ve yazdı, das kapital. dönemin ezilen proletaryasının kahramanı. ona göre kapitalizm kendi kendisini yok etmekte, yerini sosyalizm alacak. ne kadar gerçekçi? tartışılır.

charles darwin

biyolog ve tarihçi. doğal seçilim ve evrim teorilerinin tasarımcısı. insanlığın ve canlının kökenine dair yaptığı araştırmalar, yazdığı makaleler ve kitaplar hala büyük ilgi görmekte. eklememek olmazdı.

ve bunlar dışında daha bir çoğu… sonsuz teşekkürler.

Yorum bırakın